Sök i bloggen

onsdag 27 oktober 2010

Härliga Halloween!

Pumpor hit och pumpor dit. Varje år karvas det här hemma, men ingenting görs utav pumparesterna. Har länge tyckt att det ligger något otäckt över ordet pumpapaj, men beslutade mig idag för att övervinna min rädsla och skrida till verket - tur det, för det var smarrigt som attan!

Gick alltså till affären och inhandlade en pumpa modell mindre. Gröpte ur det där (monster-spindelnät-lika) trådiga och alla frön (som jag ska hitta på något att göra av. Funderar på nåt snack, kanske bara salta och kasta i ugnen. Återkommer om det.) Letade upp följande recept: Amerikansk Pumpapaj. Tog lite extra av kanel och ingefära och bytte vispgrädde mot mellangrädde.

Som ni vet, appearance is everything så det första jag gjorde var att rita en pumpa på en bit kartong som sedan klipptes ut. När pajen sedan var färdig la jag på kartongbiten och pudrade florsocker över. Voila!

Wiiiiii - vad det är härligt att träna!

Jag är med i ett community som heter ViktKlubb, helt enkelt eftersom jag är ganska så sugen på att komma i form igen efter två täta graviditeter. På VK får man ett beräknat kaloribehov/dag fastställt efter hur lång tid man vill ha på sig att komma i form. Rekommendationen från klubben är 0,5 - 1 kilos viktminskning per vecka.

Du får en veckomeny att följa med kaloriberäknade måltider utefter ditt individuella kaloribehov, men man kan också lägga in och kaloriberäkna egna recept. Det är inga skumma dieter, utan "lagom är bäst"-principen som gäller. Skönt för oss alla som faktiskt gillar kolhydrater och tycker att ett liv utan pasta verkar lite deppigt.

Vill man ha peptalk eller tips så finns det ett forum. Ja, det är kort och gott himla svårt att misslyckas! Läs mer och regga dig här!

Just nu är jag aktiv i en diskussionstråd där alla har som mål att komma upp i 1500 merkalorier tills på söndag. Merkalorier är extra kalorier man får genom att träna. Man kan sedan använda dem till att äta mer om man vill. I dag har jag kommit upp i 177,5 MK genom att lämna Astrid på förskolan och köra ett pass "30 day challenge" på vårt Wii. Alltså måste jag bränna 122,5 kalorier till idag. Minst! Om jag inte vill ha ännu tuffare kalorimål resten av veckan. Men jag är peppad. Med Wii så är det ju riktigt roligt att träna, och säger någon utmaning så är jag inte den som backar.

Förresten - ta på dig något lila idag, för att stödja HBT! Och delta på facebook här.

måndag 25 oktober 2010

Ta hand om dig!

Den här årstiden blir huden ofta extra känslig och omedgörlig, det beror till stor del på snabba växlingar mellan kyla/värme, inne/ute, torrt/fuktigt. Så varför inte unna sig en spabehandling ikväll framför tv:n?

Nyfiken Vital finns recept för olika hudtyper och problem. Jag rotar i skafferiet och hittar honung, havregryn och en banan. Perfekt för torr och fnasig vinterhy, mjukgörande, fukt-och fettgivande. Såhär gör du:

* Mosa en banan
* Blanda med 1-2 msk honung
* Tillsätt 4-6 msk havregryn tills du är nöjd med konsistensen
* Tillsätt eventuellt en gnutta vatten

Rengör ansiktet noggrant och fukta med ljummet vatten. Massera in masken och låt verka så länge du bara orkar. Skölj sedan bort med ljummet vatten. Jag kletar på lite på sambon också, när jag ändå är i farten. Och du - du använder väl ekologiska ingredienser?

söndag 24 oktober 2010

Söndagsbrunch

En regnig och gråtrist söndag som denna, behöver vi alla muntras upp litegrann. Något som den här familjen uppskattar är Blåbärsplättar! Fick detta recept av en kär kollega (tack Hannah) för flera år sedan och jag tycker fortfarande det är lika gott och lyxigt. Och enkelt att göra! Idag blev det blåbär/hallon-plättar. Receptet finner ni på Arla. Dock äter jag helst mina med vaniljkesella och blåbärssylt, men enligt recept (och för en amerikansk touch) serveras dessa godbitar med lönnsirap. Varsågod och njut!

lördag 23 oktober 2010

Lördagsgodis - recept på egen fågelmat

Såg att de äntligen hade fått in talgbollar på ICA. Jag har spanat efter dem i veckor, ville sätta en i äppelträdet och förhoppningsvis få se lite fågelfägring i trädgården. Men jösses vad de ser trista ut, det är ju bara talg i bollarna för bövelen. Bestämde mig därför för att göra min egen mat till krakarna, en med mer matinnehåll och mindre utfyllnad - typ som att laga mat från grunden istället för att köpa halvfabrikat.

Efter att ha gjort noggranna surfstudier konstaterades att pippimums är solrosfrön naturligtvis, men också hampafrön (!), fiberhavregryn och jordnötter. För att binda ihop det hela behövs också kokosfett. Jag bestämde mig för följande blandning:

300 gram kokosfett
3 dl naturella solrosfrön
3 dl naturella skalade jordnötter
1,5 dl hampafrön
1,5 dl fiberhavregryn

Första steget är att göra i ordning något att servera maten ur, en form av något slag. Jag tog gamla barnmatsbyttor och tonfiskburkar som jag gjorde hål i för att kunna dra igenom ett snöre för upphängning. Om du använder konservburkar, tänk på att bända in alla vassa kanter så att fåglarna inte skadar sig! Sedan är det dags att smälta kokosfettet i en kastrull på låg värme, jag tog på tvåan. Under tiden det smälter så kan du blanda ihop alla övriga ingredienser i en bunke. När kokosfettet smält häller du det över blandningen och rör runt ordentligt. Sedan är det bara att pytsa upp det i formarna. Tänk på att sätta en tejpbit över snöret och snörhålen innan du fyller, jag gjorde misstaget att inte göra det så en hel del kokosfett rann ut på brickan under. När de är fyllda så ska de ställas svalt för att stelna. Sedan är det bara att hänga upp och njuta av skådespelet!


Psst... Kom ihåg att om du har börjat mata fåglarna så måste du fortsätta hela vintern!

Trevlig helg

Konsten att väcka en Amaryllis

Nu är det snart dags att börja förbereda för julens blomsterprakt. Ja, om man sparat Amaryllislökar från föregående år vill säga. Jag har en röd som är inne på sitt tredje år nu och en vit som firar två år till julen.


Har ni inga sparade lökar, så tycker jag att ni ska köpa några praktfulla Amaryllisar i år och när de blommat över, spara dem till nästa jul. Efter några år så blir de ganska taniga och trista, då kan man investera i nästa generation! Så här gör man i alla fall, enligt konstens alla regler.

Amaryllisen behöver ca 6-8 veckor på sig att vakna, så börja proceduren 1 november för blomning till jul. I vissa fall vill den inte blomma förrän på vårvintern, som är dess naturliga tid.

1. Ta bort alla torra rötter.
2. Sätt löken över ett glas vatten men låt inte själva löken nudda vattenytan, bara rötterna. Låt rottrådarna suga vatten över natten.
3. Välj kruka med utgångspunkt från lökens storlek. Det ska vara högst två fingrars mellanrum mellan kruka och lök.
4. Sätt två tredjedelar av löken i jord och låt resten av löken sticka upp ovan jord.
5. Låt planterad kruka dra vatten i ca 10 minuter, t.ex. genom att fylla diskhon med lite vatten och sänka ner krukan.
6. Placera gärna löken vid ett varmt element för snabbare väckning.
7. Undvik därefter vattning i två veckor för att sedan bara vattna var 10:e dag (med start 16:e november om ni började 1 november).
8. När blomstängeln kommer - vattna sparsamt så att den inte blir lång och gänglig. Jorden ska torka upp emellan vattningarna.

Att övervintra en Amaryllis

1. När amaryllisen blommat över, skär bort resterna av själva blomman men spara stängeln och låt den vissna ner ordentligt. Då återgår näringen till löken.
2. Sköt sedan om blomman som en vanlig krukväxt. Behåll bladen, ge vatten och näring så att löken kan bygga upp ny kraft.
3. Sätt ut den i krukan under sommaren, vattna och gödsla (gödslingen glömde jag bort, vi får se hur de klarat sig i alla fall). Ta in den till hösten och ställ på mörk, sval plats. Vattna sparsamt.
4. Sluta vattna helt under september och oktober. Den 1:a november gör du enligt ovan. Cirkeln är sluten.

fredag 22 oktober 2010

Heal the world we live in, save it for our children...

Det kan inte ha undgått någon att vi i generationer aktivt har trasat sönder vår miljö. Men inget ont som inte har något gott med sig, tack vare medvetenheten om detta så kämpar många människor för att återställa skadan, i stort och smått. Man kan bidra själv genom att sopsortera, bara att återvinna papper, glas, batterier och glödlampor är ett steg i rätt riktning.

Att köpa och sälja begagnat eller att sy om kläder som inte längre används, ett annat. Att alltid välja det ekologiska alternativet i affären gör stor skillnad även det. Vi måste komma ihåg att vi (med största sannolikhet) inte är den sista generationen som ska vandra barfota utan strumpor och skor på vår jord.

Vill man, så kan man nu även köpa en hel del ekologisk hud- hår- och skönhetsvård. På köpet får man produkter fria från mineraloljor som täpper till huden och annat syntetiskt gift. Extra viktigt för känslig barn- och babyhy. Idag har jag shoppat detta från VitaVera till mig och min familj.

Ta hand om er!

Snön faller ner, tiddelipom...

Vad häpen man blir varje år när snön kommer! Astrid (snart två) verkar ha glömt bort förra vintern och frågar storögt "E det?" och pekar ut genom fönstret. Lilla Hedvig (två månader) ligger i soffan och tittar förundrad på snöflingorna som singlar ner. Det är som med en öppen brasa, man blir förtrollad, sugs liksom in i skådespelet.

Men kallare väder bidrar ju också till förkylningar, och i vårt fall även ögoninflammation. Provade att bara torka ögonen med ljummet vatten på Astrid i början, vilket inte hjälpte nämnvärt utan snarare lämnade området runt ögonen rött och ömt. För det blir mååånga torkningar per dag.

Fick sedan tipset att kamomillté kan ha god effekt på ögoninflammationer . Men innan du gör detta, gå till läkare/bvc och få konstaterat att det verkligen är ögoninflammation och inte något annat.

1. Koka vatten till en stor kopp té
2. Tillsätt en påse kamomillte och låt dra i 10 minuter
3. Häll över i exempelvis en väl rengjord PET-flaska , förslut (så håller sig teet över dagen) och låt svalna till rumstemperatur
4. Fukta bomullstussar med kamomillteet och stryk från yttre ögonvrån in mot näsan. Ta alltid en ny tuss om du behöver fukta en till för samma öga, eller öga nummer två. Ögoninflammation är supersmittsamt!

I övrigt gäller det att torka, torka, torka. Ha separata handdukar till den smittade och byt ofta. Örngott byts varje dag. Ungefär en vecka tar det att tillfriskna. Om man inte lyckas flytta smittan mellan ögonen, som Astrid har gjort. Tyvärr har lilla Hedvig blivit smittad också, men till de alla minsta tycker jag att man bara ska ta avsvalnat kokt vatten, för säkerhets skull.

Bara vi klarar oss från svininfluensan i år igen. Jag har inte hört något larm ännu i alla fall.

torsdag 21 oktober 2010

Premiär för Dagens Pyssel - ljusfint av gamla spetstrosor!

Om detta ska vara en kreativ och inspirerande blogg så är det hög tid för införandet av Dagens Pyssel! Eftersom jag har en sjuk 22-månaders hemma, plus en liten skrutt på 2 månader så får det bli något enkelt idag!

Har du funderat över vad du ska göra av alla syltburkar som hotar att ta över varje skrymsle? Ja, jo, jag vet att tanken var att fylla dem med en massa hemlagad sylt av egenhändigt plockade bär. Men nu när det inte blev som det var tänkt, vad i hela friden ska man göra av dem då?

Jag tänker i alla fall använda några av dem till att pyssla fina ljuslyktor! Det är ett enkelt och billigt sätt att ta vara på dem. Och vill du, så kan du fylla dem med sylt sedan. Nästa år, eller något åt det hållet.

1. Ta några glasburkar, gärna i varierande storlek och diska ur dem ordentligt.
2. Rota riktigt djupt i underklädeslådan och norpa åt dig ett par spetstrosor som du inte använder
3. Hämta en sax, nål och tråd, gärna i samma färg som spetsen.
4. Klipp ut tygbitar som är något längre än burkens höjd, och något smalare än burkens omkrets (det blir bäst om spetsen stretchas ut litegrann).
5. Sy ihop avig mot avig längs med sidan, vänd sedan rätt och trä på burken.
6. Sätt ner värmeljus, dämpa belysningen och tänd upp lyktorna.

Ha det så mysigt!

Idag är det 63 dagar kvar till Julafton!

Julen är ju "event of the year" för oss pysselfantaster och det är alltså inte en dag för tidigt att starta upp min pysselblogg! I affären kan man redan köpa magasin med inspiration och tips gällande denna favorithögtid och jag har investerat i 101 nya idéer (som jag för övrigt tänker börja prenumerera på) och även Stora Juljournalen 2010.

Sen ser jag alltid till att spara inköpta tidningar från tidigare jular, så det är en ganska så imponerade hög att gå igenom i år. Och jag tröttnar aldrig! Det har något magiskt över sig att sätta sig med en kopp Yogi Tea (smakar och doftar som julafton och varje tepåse har ett vackert budskap på etiketten) när prinsessorna somnat för natten och bara frossa i inspirationsbilder, recept och beskrivningar. Jag längtar redan till kvällen!