Sök i bloggen

lördag 23 oktober 2010

Konsten att väcka en Amaryllis

Nu är det snart dags att börja förbereda för julens blomsterprakt. Ja, om man sparat Amaryllislökar från föregående år vill säga. Jag har en röd som är inne på sitt tredje år nu och en vit som firar två år till julen.


Har ni inga sparade lökar, så tycker jag att ni ska köpa några praktfulla Amaryllisar i år och när de blommat över, spara dem till nästa jul. Efter några år så blir de ganska taniga och trista, då kan man investera i nästa generation! Så här gör man i alla fall, enligt konstens alla regler.

Amaryllisen behöver ca 6-8 veckor på sig att vakna, så börja proceduren 1 november för blomning till jul. I vissa fall vill den inte blomma förrän på vårvintern, som är dess naturliga tid.

1. Ta bort alla torra rötter.
2. Sätt löken över ett glas vatten men låt inte själva löken nudda vattenytan, bara rötterna. Låt rottrådarna suga vatten över natten.
3. Välj kruka med utgångspunkt från lökens storlek. Det ska vara högst två fingrars mellanrum mellan kruka och lök.
4. Sätt två tredjedelar av löken i jord och låt resten av löken sticka upp ovan jord.
5. Låt planterad kruka dra vatten i ca 10 minuter, t.ex. genom att fylla diskhon med lite vatten och sänka ner krukan.
6. Placera gärna löken vid ett varmt element för snabbare väckning.
7. Undvik därefter vattning i två veckor för att sedan bara vattna var 10:e dag (med start 16:e november om ni började 1 november).
8. När blomstängeln kommer - vattna sparsamt så att den inte blir lång och gänglig. Jorden ska torka upp emellan vattningarna.

Att övervintra en Amaryllis

1. När amaryllisen blommat över, skär bort resterna av själva blomman men spara stängeln och låt den vissna ner ordentligt. Då återgår näringen till löken.
2. Sköt sedan om blomman som en vanlig krukväxt. Behåll bladen, ge vatten och näring så att löken kan bygga upp ny kraft.
3. Sätt ut den i krukan under sommaren, vattna och gödsla (gödslingen glömde jag bort, vi får se hur de klarat sig i alla fall). Ta in den till hösten och ställ på mörk, sval plats. Vattna sparsamt.
4. Sluta vattna helt under september och oktober. Den 1:a november gör du enligt ovan. Cirkeln är sluten.

2 kommentarer:

  1. I år måste jag köpa flera amaryllis, de är ju så vackra! Och kanske behålla en och annan lök.
    Såg för något år sedan ett väldigt snyggt arrangemang med Amaryllis. Löken hade lagts i en tom rund fiskskål. Eftersom den inte fick något vatten gav den all energi till blomman. Blir det bara en kort stjälk fyller den upp skål perfekt! Bara lite synd på löken, tror inte den går att spara till nästa år...

    SvaraRadera
  2. vad rekomenderar du för näring till amaryllisen? :)

    SvaraRadera