Sök i bloggen

fredag 22 oktober 2010

Snön faller ner, tiddelipom...

Vad häpen man blir varje år när snön kommer! Astrid (snart två) verkar ha glömt bort förra vintern och frågar storögt "E det?" och pekar ut genom fönstret. Lilla Hedvig (två månader) ligger i soffan och tittar förundrad på snöflingorna som singlar ner. Det är som med en öppen brasa, man blir förtrollad, sugs liksom in i skådespelet.

Men kallare väder bidrar ju också till förkylningar, och i vårt fall även ögoninflammation. Provade att bara torka ögonen med ljummet vatten på Astrid i början, vilket inte hjälpte nämnvärt utan snarare lämnade området runt ögonen rött och ömt. För det blir mååånga torkningar per dag.

Fick sedan tipset att kamomillté kan ha god effekt på ögoninflammationer . Men innan du gör detta, gå till läkare/bvc och få konstaterat att det verkligen är ögoninflammation och inte något annat.

1. Koka vatten till en stor kopp té
2. Tillsätt en påse kamomillte och låt dra i 10 minuter
3. Häll över i exempelvis en väl rengjord PET-flaska , förslut (så håller sig teet över dagen) och låt svalna till rumstemperatur
4. Fukta bomullstussar med kamomillteet och stryk från yttre ögonvrån in mot näsan. Ta alltid en ny tuss om du behöver fukta en till för samma öga, eller öga nummer två. Ögoninflammation är supersmittsamt!

I övrigt gäller det att torka, torka, torka. Ha separata handdukar till den smittade och byt ofta. Örngott byts varje dag. Ungefär en vecka tar det att tillfriskna. Om man inte lyckas flytta smittan mellan ögonen, som Astrid har gjort. Tyvärr har lilla Hedvig blivit smittad också, men till de alla minsta tycker jag att man bara ska ta avsvalnat kokt vatten, för säkerhets skull.

Bara vi klarar oss från svininfluensan i år igen. Jag har inte hört något larm ännu i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar