Sök i bloggen

torsdag 18 november 2010

Julförberedelser: Mjuk pepparkaka

Visst kan man viga dygnets alla vakna timmar i december åt att julstöka. Men om man vill slippa stressa ihjäl sig kan man redan nu börja förbereda en hel del. Och på så sätt få tid över till att låta julstämningen infinna sig, kanske med lite julmusik och glögg?

Idag har jag bakat mjuk pepparkaka som går utmärkt att frysa. Det godaste receptet (enligt mig) kommer här:

150 gram smör
1,5 dl filmjölk
1,5 dl lingonsylt
3 st ägg
3 dl socker
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk kardemumma
1 tsk malda kryddnejlikor
4,5 dl vetemjöl
Smör och ströbröd till formen

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form som rymmer ca 2 liter. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker poröst. Ju fluffigare, desto bättre! 

Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Rör ner filmjölk, lingonsylt och det smälta smöret i äggsmeten. Rör sedan ner mjöl- och kryddblandningen (Vad du än gör - vispa inte ner ingredienserna! Resultatet blir en seg historia). 

Häll smeten i formen och grädda på galler långt ner i ugnen i 40 minuter om du har varmluft, annars uppemot en timme på samma gradantal och placering.

Låt kakan stå några minuter innan du stjälper upp den. Låt den sedan svalna under formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar