0.5 paket | Jäst |
8 dl | Mjölk, mellan 1,5% |
2 tsk | Kummin |
200 gram | Grahamsmjöl |
550 gram | Rågmjöl |
400 gram | Rågsikt med vetemjöl |
2 tsk | Honung |
2 tsk | Salt |
Sedan är det ganska enkelt. Smula jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen. Tillsätt alla övriga ingredienser. Arbeta till en smidig och ganska lös deg. Låt jäsa i 30 minuter i en bunke under bakduk.
Dela degen i mindre bitar och kavla ut dem tunt, 2-3 millimeter, på ett mjölat bakbord. Snåla inte med mjölet utan ös på! Kavla, mjöla, vänd, kavla osv... Tag ut bröd med lämpliga formar (jag valde pepparkaksformar, det blir himla söta knäckebröd). Nagga bröden med en gaffel. Låt jäsa på plåtar i cirka 20 minuter.
Värm ugnen till 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Baka bröden i omgångar i cirka 15 minuter (utan att vända dem). Låt svalna på ett galler. Förvara dem i en burk med lock så att de inte tar åt sig fukt.
Ha en trevlig kväll!
Åååååh, vad gott :) Spara till oss!
SvaraRaderaPuss