Sök i bloggen

torsdag 4 november 2010

Knäckebrödsbak!

Nej, nu är det sannerligen dags för lite pyssel och bak! Har gjort lite research på nätet och tror mig ha hittat ett smarrigt recept på knäckebröd (som jag varit sugen på att baka länge), så efter att ha hämtat Astrid från förskolan idag tog vi vägen förbi ICA för att inhandla ett paket jäst. Resten av ingredienserna fanns redan hemma i skafferiet. Detta behöver du:

0.5 paket    Jäst
8 dl    Mjölk, mellan 1,5%
2 tsk    Kummin
200 gram    Grahamsmjöl
550 gram    Rågmjöl
400 gram    Rågsikt med vetemjöl
2 tsk    Honung
2 tsk    Salt

Sedan är det ganska enkelt. Smula jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen. Tillsätt alla övriga ingredienser. Arbeta till en smidig och ganska lös deg. Låt jäsa i 30 minuter i en bunke under bakduk.

Dela degen i mindre bitar och kavla ut dem tunt, 2-3 millimeter, på ett mjölat bakbord. Snåla inte med mjölet utan ös på! Kavla, mjöla, vänd, kavla osv... Tag ut bröd med lämpliga formar (jag valde pepparkaksformar, det blir himla söta knäckebröd). Nagga bröden med en gaffel. Låt jäsa på plåtar i cirka 20 minuter.

Värm ugnen till 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Baka bröden i omgångar i cirka 15 minuter (utan att vända dem). Låt svalna på ett galler. Förvara dem i en burk med lock så att de inte tar åt sig fukt. 

 
Astrid hjälpte till att baka. Som en generalrepetition inför det stora pepparkaksbaket. Och ja, det blev jättegoda knäckehjärtan! Vi gjorde några extra små hjärtan så att Astrid får bjuda kompisarna på förskolan också.

Ha en trevlig kväll!

1 kommentar: