Sök i bloggen

söndag 5 december 2010

Julkrans och pimpad glöggflaska

Jag har ju redan tidigare visat er hur man gör en höstkrans till ytterdörren. Eftersom snön numera ligger tjock och julen närmar sig känns den kransen lite passé. Och miljövän som jag är, så återanvänder jag helt enkelt höstkransen och gör en juligare variant:


Astrid och Hedvigs farfar har för övrigt hjälpt oss jättemycket att renovera lekrummet till tjejerna. Så återigen ger vi bort en flaska hemmagjord glögg, denna gång i en ny outfit:


Flaskan är klädd i en avklippt ärm av en finstickad tröja som jag inte använt på länge. Jag har limmat fast den i botten med vanligt, hederligt skollim, vikt ner mudden och limmat på ett hjärta av filt, satt på en hemmagjord tag fäst med ett fint band från Panduro. Voila!

Hoppas att ni haft en härlig andra advent.

lördag 4 december 2010

Mycket julstämning för liten insats - Polkagrishjärtan!

Ibland har man kanske inte tid och ork (eller råd) med hela tunga artilleriet av pysselattiraljer. Då kan det vara bra att ha ett snabbpyssel på lut som blir fint och kräver minimal insats både gällande tid och penningar! Du behöver:

* En påse polkagrisar
* En tändare
* Ett juligt band

Lägg först ut polkagrisarna i den form du vill ha. Ett hjärta till exempel. När du är nöjd med utformningen är det bara att ta tändaren och elda på den första polkagrisen tills den börjar smälta. Tryck då fast nästa polkagris. Och så vidare. Kolla då och då att formen inte sticker iväg i alla tänkbara riktningar. Blir hur fint som helst, eller hur?


Och att hälla upp överblivna polkagrisar i en fin skål blir julfint det med. Trevlig adventshelg!

måndag 29 november 2010

Jul(shopping)kalender!

Jag älskar att shoppa. Inte minst på nätet och inte minst till fyndpriser. Därför är jag medlem i Campadre, en shoppingclub som denna årstid kan ses som en härlig julkalender. Varje vardag poppar det upp flera nya kampanjer från välkända varumärken med upp till 70% rabatt.

Själv bad jag min sambo klicka hem dessa sköna pjuck från Rubber Duck för 510 kronor istället för 729 kronor, som en julklapp till mig:
 Till honom har jag fyndat den här snygga tröjan från Cheap Monday för en tvåhundring. Butikspriset är 500 kronor:


Medlemskapet är gratis, så om du är intresserad att gå med, klicka här! Jag väntar med spänning på de nya kampanjer som snart startar. Bland annat Levi's Kids, Jamie Oliver Tools och Roberto Cavalli.

Ha en härlig vinterdag!

fredag 26 november 2010

Julförberedelser: Egen glögg och luftigt vörtbröd!

Överallt är det vitt, vitt, vitt! Jag tycker det är fantastiskt med all snö, kanske för att jag är mammaledig och således inte har bråttom någonstans. Visserligen hindrade snöstormen mig att få iväg Astrid till förskolan, men det har gått förvånansvärt bra att vara hemma alla tre!

Men jag har inte varit sysslolös utan roat mig med att göra egen glögg som blev underbart god! Men det tar 4 dagar! Du behöver:

1 bit hel kanel
6 hela kryddnejlikor
1 stjärnanis

3 cm skalad ingefära
0,5 tsk hela kardemummakärnor
1 pomeransskal
1 dl russin
1 dl vodka
1 flaska rött vin
1 - 1,5 dl socker
russin och mandel till servering


Börja med att hämta en glasburk med lock. Lägg i kanelstång, nejlikor, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal och russin. Häll på vodkan. 

Jag bröt kanelstången i två mindre bitar för att den skulle få plats och bli bättre täckt av vodkan. Förslut och låt stå och dra i fyra dagar. Skaka burken en gång om dagen.
 

Dag 4 är det dags att sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt vinet och 1 dl av sockret. Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka av om du vill ha mer socker. Häll upp på flaska och förvara svalt. Glöggen ska då hålla minst tre månader. 

Jag pyntade flaskan med en egenhändigt tillverkad etikett och överblivna pappershjärtan från Panduro. Sedan gav vi bort den till barnens farmor som en liten adventspresent!




Jag har provat många recept på vörtbröd, men tycker att de flesta resulterat i ett torrt och kompakt fiasko. Ända tills nu! Jag tror mig äntligen ha hittat (och modifierat) receptet på det godaste, luftigaste och saftigaste vörtbrödet! Håll till godo:

25 g smör
2 dl julmust
1,5 dl mörkt julöl
0,25 dl brödsirap
1 pkt jäst
1,5 dl russin
2 tsk salt
1 apelsin, rivet skal
(egentligen 1 msk malet pomeransskal)
0,5 msk malen ingefära

2 krm malda nejlikor
8 dl rågsikt
3 dl fullkornsvetemjöl


Börja med att smula ner jästen i en bunke. Smält sedan smöret i en kastrull. Tillsätt julmust, öl och sirap och värm blandningen till 37°.Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt russin, kryddor,rågsikt och mjöl lite i taget, degen ska vara klibbfri men inte torr. Arbeta degen smidig ca 10 min och låt sedan degen jäsa övertäckt 1 timme.
 

Ta upp och dela degen i 2 bitar. Forma bitarna till avlånga limpor. Jag gjorde en jättelimpa! Skär några snitt och strö över mjöl innan du lägger dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 45 min.
 

Sätt under tiden ugnen på 185°C varmluft (annars 200°C). Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 min, tills de fått  fin färg. Låt kallna på galler.

torsdag 18 november 2010

Julförberedelser: Mjuk pepparkaka

Visst kan man viga dygnets alla vakna timmar i december åt att julstöka. Men om man vill slippa stressa ihjäl sig kan man redan nu börja förbereda en hel del. Och på så sätt få tid över till att låta julstämningen infinna sig, kanske med lite julmusik och glögg?

Idag har jag bakat mjuk pepparkaka som går utmärkt att frysa. Det godaste receptet (enligt mig) kommer här:

150 gram smör
1,5 dl filmjölk
1,5 dl lingonsylt
3 st ägg
3 dl socker
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk kardemumma
1 tsk malda kryddnejlikor
4,5 dl vetemjöl
Smör och ströbröd till formen

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form som rymmer ca 2 liter. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker poröst. Ju fluffigare, desto bättre! 

Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Rör ner filmjölk, lingonsylt och det smälta smöret i äggsmeten. Rör sedan ner mjöl- och kryddblandningen (Vad du än gör - vispa inte ner ingredienserna! Resultatet blir en seg historia). 

Häll smeten i formen och grädda på galler långt ner i ugnen i 40 minuter om du har varmluft, annars uppemot en timme på samma gradantal och placering.

Låt kakan stå några minuter innan du stjälper upp den. Låt den sedan svalna under formen.

tisdag 16 november 2010

Julkort del 3 - skapandet

Igår kom alla grejerna från Panduro. Ja, allt utom några dekorationsstenar som tydligen var slut.

Glitter, kort och pappersdekorationer i en enda härlig röra. Astrid fick välja och klistra. Det första julkortet är klart. Visst blev det fint?


Idag ska jag slänga ihop en trolldeg:

1 dl salt
1½ dl vatten
1½ tsk olja
3 dl vetemjöl

Blanda salt och vatten och låt stå tills saltet har löst sig, ca 30 minuter. Tillsätt oljan och mjölet. Blanda sedan alltsammans och arbeta degen smidig. Om du vill "bränna" figurerna görs detta i 80 grader minst en timme.

Tanken är att Astrid och pappa ska få göra fint pynt till granen. Kanske jag lägger mig i litegrann, jag med. Återkommer med resultatet!

måndag 15 november 2010

Solsken inomhus - regn och rusk utomhus

Håller på att torka apelsinskivor inför julen och det är en perfekt sysselsättning en regnig dag som denna:

* Sätt ugnen på 75 grader varmluft
* Skiva apelsinerna i ca 3 millimeter tjocka skivor.
* Lägg dem på en bakplåtspappersförsedd plåt och låt stå i ugnen några timmar.

När de är helt torra är de klara. (Om du inte har en varmluftsugn så skulle jag höja värmen till 100 grader och sätta luckan på glänt.)



Inom aromaterapi används den eteriska oljan som utvinns ur apelsinens skal bland annat till att sprida glädje, lindra depressioner och ge näring och energi till själen. Det kan vi väl alla behöva denna murriga årstid. Sen ser ju apelsiner precis ut som små härliga solar också!

Så medan det doftar solsken från ugnen passar jag på att slänga ihop en härlig fuktgivande och återfettande ansiktsmask:

0,5 tsk olivolja (återfettar och mjukgör)
1 tsk honung (återfuktande)
1 tsk filmjölk (rengörande och vårdande)
några stänk saft från en apelsin (antiseptiskt)
havregryn tills du får bra konsistens (peelingeffekt)

Blanda allt, smörj på och låt sitta i 20 minuter. Skölj med ljummet vatten och peela samtidigt varsamt. Eftersom det är olivolja i behöver du troligen inte smörja in dig efteråt.



Medan masken verkar lägger jag mig på soffan och lyssnar på Did you give the world some love today, baby? med Doris och känner livsandarna återvända.

söndag 14 november 2010

Julkort del 2 - ett förkläde till konstnären!

Idag hittade jag lite fin, grön vaxduk för 49kr/m och eftersom jag har en hel del idéer innefattande detta material så slog jag naturligtvis till. Första projektet blev ett förkläde till Astrid, så hon kan ge sig hän ordentligt när det ska julkortpysslas:

Jag mätte Astrid på ett ungefär och klippte sedan till bitar som såg ut ungefär som haklappar. Sen sydde jag fast band i sidorna och ett bak i nacken. Sist sydde jag fast en ficka på magen för penslar eller kritor.

Hoppas att materialet från Panduro dyker upp i morgon så vi kan sätta igång!

fredag 12 november 2010

Äppelchips!

Jag fullkomligt älskar äpplen! Hur de ser ut, smakar och det faktum att de är nyttiga. Just på hösten är de också billiga, så varför inte göra lite äppelchips till helgmyset?

När jag surfade runt möttes jag av det ena receptet efter det andra där äpplena skulle doppas i en sockerlag innan de åkte in i ugnen. Jahapp, där försvann i princip allt som är sunt med äpplen. Så jag gjorde en egen version:

Hyfsat nyttiga äppelchips

2 röda svenska (helst ekologiska) äpplen
1 msk socker
2 tsk kanel

Ta ur kärnhuset på äpplena med potatisskalaren och skiva dem sedan tunt, ca 2 mm tjocka.
Sätt ugnen på 90 grader varmluft (i annat fall behöver du sätta en träslev eller liknande så att luckan kan stå på glänt. Det tar också längre tid i vanlig ugn.).

Klä plåtarna med bakplåtspapper och blanda sockret med kanelen. Lägg äppelskivorna på plåtarna och sikta över kanelblandningen. Sätt in i mitten av ugnen i 4-6 timmar. Känn efter när de är torra och krispiga. Då är de färdiga.


Eftersom jag skulle iväg på "drop in-fika" på Astrids förskola kunde jag bara ha mina chips inne i 4 timmar. Jag löste det så att jag stängde av ugnen när jag gick hemifrån, men lämnade plåtarna där inne.

Anledningen till att receptet bara är på två äpplen är att vi bara har två plåtar och då rymdes inte fler äppelskivor än så. Fördelen med varmluft är ju annars att man kan ha flera plåtar inne samtidigt.

Nästa gång kommer jag testa att göra utan socker, jag tror att det blir bra det med. Dessa knapriga små rackare tog slut innan jag hann säga äppelskrutt.

tisdag 9 november 2010

Julkort del 1 - giftfritt klister

Jag fick en finfin idé idag; Astrid ska få ansvara för julkorten i år! Även om man bara är knappt två (hon fyller i december) så tycker man nog att det är kul att pyssla lite med mamma. Jag tänkte lägga upp ett litet smörgåsbord till henne av papper, paljetter, bokmärken... Sen får hon fria tyglar.

För att det inte ska vara förenat med direkt livsfara så har jag gjort eget klister till henne. Här kommer receptet:


Blandning 1:
2 dl vatten
1,5 msk potatismjöl
Blanda vatten och mjöl till en slät vätska

Blandning 2:
2 dl vatten
0,5 dl socker
Koka upp och rör tills sockret är löst. Häll den första blandningen i den andra. Vispa jämnt. Hetta upp en gång till utan att koka. Häll upp i lämplig burk och låt svalna. 

måndag 8 november 2010

Pyssel - gör en höstkrans!

Idag är det så underbart väder, om än kallt som tusan. Passade på att ta en tur med vagnen när jag lämnat Astrid på förskolan och Hedvig sov så fridfullt. Himla praktiskt med vagn också, man kan lasta på sig en massa grejer som man hittar på (om)vägen hem.

För att göra en krans behöver du:

* Tidningspapper och gladpack till stommen
* Sytråd att binda runt och att fästa dekorationerna med (jag använde grön för att matcha allt det gröna)
* Mossa eller granris, jag tog lite av båda
* Dekorationer, jag hittade kottar, nypon, ormbunke

Sedan är det bara att skrida till verket. För att få till en krans behöver du ett antal rullar med tidningspapper att skarva ihop. Jag gjorde en ganska liten krans så för mig räckte det med två rullar. Jag trädde dem i varann och fogade ihop dem med ett löst blad tidningspapper i båda skarvarna. Sedan fixerade jag kransen med gladpack. Efter det lade jag på sjok av mossa på framsidan av kransen och fäste detta genom att linda sytråd ganska så hårt runtomkring. Nästa steg var att få fast dekorationerna, även till detta användes sytråd. Först lade jag dock ut sakerna på kransen och flyttade runt dem tills jag blev nöjd med utseendet. Voila! Bara att hänga upp på dörren och glädjas åt varje gång man kommer hem!

fredag 5 november 2010

Titta hon bakar... Igen!

Ja, som vanligt när det gäller mig så är jag en periodare när det kommer till bakning, träning (tyvärr!), pyssling och så vidare. Just nu är det baking spree. Och eftersom jag ändå hade kvar ett halvt paket jäst från knäckebrödsbaket igår, så tänkte jag - varför inte baka något idag igen?

Jag slängde ihop dessa goda bröd av saker som redan fanns hemma och döpte dem till...

Morotsrågisar (ca 20 st, 177 kcal/st)

0.5 paket    Jäst
5 dl    Vatten, ljummet
0.5 dl    Pinjenötter
0.5 msk    Kummin
0.5 msk    Salt
1 msk    Brödsirap
1.5 msk    Olivolja (spara 0,5 msk till plåtarna)
2 st    Morötter, rivna
5 dl    Vetemjöl
7 dl    Rågsikt med vetemjöl
2 dl    Rågmjöl
1 dl    Linfrön 

Lös upp jästen i ljummet vatten. Skala och riv morötterna fint. Tillsätt solroskärnor, linfrön, kryddor, sirap, olja och morötter till jästblandningen. Arbeta in mjölet tills degen är blank och smidig. Låt jäsa i bunken under bakduk i 40 minuter.

Ta upp degen och knåda väl. Dela den i två delar och forma varje del till 10 bullar. Låt jäsa på oljade plåtar i 30 minuter under bakduk.

Pensla med vatten och grädda mitt i ugnen i 200 grader (varmluft) cirka 12 minuter. Låt svalna på ett galler.
Ät och njut!

torsdag 4 november 2010

Knäckebrödsbak!

Nej, nu är det sannerligen dags för lite pyssel och bak! Har gjort lite research på nätet och tror mig ha hittat ett smarrigt recept på knäckebröd (som jag varit sugen på att baka länge), så efter att ha hämtat Astrid från förskolan idag tog vi vägen förbi ICA för att inhandla ett paket jäst. Resten av ingredienserna fanns redan hemma i skafferiet. Detta behöver du:

0.5 paket    Jäst
8 dl    Mjölk, mellan 1,5%
2 tsk    Kummin
200 gram    Grahamsmjöl
550 gram    Rågmjöl
400 gram    Rågsikt med vetemjöl
2 tsk    Honung
2 tsk    Salt

Sedan är det ganska enkelt. Smula jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen. Tillsätt alla övriga ingredienser. Arbeta till en smidig och ganska lös deg. Låt jäsa i 30 minuter i en bunke under bakduk.

Dela degen i mindre bitar och kavla ut dem tunt, 2-3 millimeter, på ett mjölat bakbord. Snåla inte med mjölet utan ös på! Kavla, mjöla, vänd, kavla osv... Tag ut bröd med lämpliga formar (jag valde pepparkaksformar, det blir himla söta knäckebröd). Nagga bröden med en gaffel. Låt jäsa på plåtar i cirka 20 minuter.

Värm ugnen till 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Baka bröden i omgångar i cirka 15 minuter (utan att vända dem). Låt svalna på ett galler. Förvara dem i en burk med lock så att de inte tar åt sig fukt. 

 
Astrid hjälpte till att baka. Som en generalrepetition inför det stora pepparkaksbaket. Och ja, det blev jättegoda knäckehjärtan! Vi gjorde några extra små hjärtan så att Astrid får bjuda kompisarna på förskolan också.

Ha en trevlig kväll!

måndag 1 november 2010

Om föräldraskap

Jag hade inga illusioner om att det skulle vara en picknick eller dans på rosor att bli förälder. Tvärtom så var jag ganska inställd på att det skulle bli riktigt tufft, särskilt som vi har valt att skaffa barn tätt (det är 20 månader mellan tjejerna).

Något som jag däremot inte var förberedd på, var den totala och villkorslösa kärleken. Visst hade jag fått höra att man älskar sina barn över allt annat, men det är först när man får barn som man verkligen fattar "what the fuss is all about".

Det som är mest fantastiskt är att jag började älska min sambo ännu mer (vilket jag inte trodde var möjligt) när Astrid föddes, och sedan när Hedvig kom så älskade jag alla ännu mer. För varje ny familjemedlem så dubblades inte kärleken, snarare multiplicerades med tio! Jag vet inte hur jag ska förklara det riktigt.

Men jag älskar Astrid för hur hon är, för hur hon älskar sin pappa, lillasyster, mig. Och så vidare. Jag älskar känslan av att vara en hel FAMILJ. Det är något heligt över det. Att höra ihop. Till och med lilla Hedvig vet det redan, att vi hör samman vi fyra. På något outgrundligt sätt.

onsdag 27 oktober 2010

Härliga Halloween!

Pumpor hit och pumpor dit. Varje år karvas det här hemma, men ingenting görs utav pumparesterna. Har länge tyckt att det ligger något otäckt över ordet pumpapaj, men beslutade mig idag för att övervinna min rädsla och skrida till verket - tur det, för det var smarrigt som attan!

Gick alltså till affären och inhandlade en pumpa modell mindre. Gröpte ur det där (monster-spindelnät-lika) trådiga och alla frön (som jag ska hitta på något att göra av. Funderar på nåt snack, kanske bara salta och kasta i ugnen. Återkommer om det.) Letade upp följande recept: Amerikansk Pumpapaj. Tog lite extra av kanel och ingefära och bytte vispgrädde mot mellangrädde.

Som ni vet, appearance is everything så det första jag gjorde var att rita en pumpa på en bit kartong som sedan klipptes ut. När pajen sedan var färdig la jag på kartongbiten och pudrade florsocker över. Voila!

Wiiiiii - vad det är härligt att träna!

Jag är med i ett community som heter ViktKlubb, helt enkelt eftersom jag är ganska så sugen på att komma i form igen efter två täta graviditeter. På VK får man ett beräknat kaloribehov/dag fastställt efter hur lång tid man vill ha på sig att komma i form. Rekommendationen från klubben är 0,5 - 1 kilos viktminskning per vecka.

Du får en veckomeny att följa med kaloriberäknade måltider utefter ditt individuella kaloribehov, men man kan också lägga in och kaloriberäkna egna recept. Det är inga skumma dieter, utan "lagom är bäst"-principen som gäller. Skönt för oss alla som faktiskt gillar kolhydrater och tycker att ett liv utan pasta verkar lite deppigt.

Vill man ha peptalk eller tips så finns det ett forum. Ja, det är kort och gott himla svårt att misslyckas! Läs mer och regga dig här!

Just nu är jag aktiv i en diskussionstråd där alla har som mål att komma upp i 1500 merkalorier tills på söndag. Merkalorier är extra kalorier man får genom att träna. Man kan sedan använda dem till att äta mer om man vill. I dag har jag kommit upp i 177,5 MK genom att lämna Astrid på förskolan och köra ett pass "30 day challenge" på vårt Wii. Alltså måste jag bränna 122,5 kalorier till idag. Minst! Om jag inte vill ha ännu tuffare kalorimål resten av veckan. Men jag är peppad. Med Wii så är det ju riktigt roligt att träna, och säger någon utmaning så är jag inte den som backar.

Förresten - ta på dig något lila idag, för att stödja HBT! Och delta på facebook här.

måndag 25 oktober 2010

Ta hand om dig!

Den här årstiden blir huden ofta extra känslig och omedgörlig, det beror till stor del på snabba växlingar mellan kyla/värme, inne/ute, torrt/fuktigt. Så varför inte unna sig en spabehandling ikväll framför tv:n?

Nyfiken Vital finns recept för olika hudtyper och problem. Jag rotar i skafferiet och hittar honung, havregryn och en banan. Perfekt för torr och fnasig vinterhy, mjukgörande, fukt-och fettgivande. Såhär gör du:

* Mosa en banan
* Blanda med 1-2 msk honung
* Tillsätt 4-6 msk havregryn tills du är nöjd med konsistensen
* Tillsätt eventuellt en gnutta vatten

Rengör ansiktet noggrant och fukta med ljummet vatten. Massera in masken och låt verka så länge du bara orkar. Skölj sedan bort med ljummet vatten. Jag kletar på lite på sambon också, när jag ändå är i farten. Och du - du använder väl ekologiska ingredienser?

söndag 24 oktober 2010

Söndagsbrunch

En regnig och gråtrist söndag som denna, behöver vi alla muntras upp litegrann. Något som den här familjen uppskattar är Blåbärsplättar! Fick detta recept av en kär kollega (tack Hannah) för flera år sedan och jag tycker fortfarande det är lika gott och lyxigt. Och enkelt att göra! Idag blev det blåbär/hallon-plättar. Receptet finner ni på Arla. Dock äter jag helst mina med vaniljkesella och blåbärssylt, men enligt recept (och för en amerikansk touch) serveras dessa godbitar med lönnsirap. Varsågod och njut!

lördag 23 oktober 2010

Lördagsgodis - recept på egen fågelmat

Såg att de äntligen hade fått in talgbollar på ICA. Jag har spanat efter dem i veckor, ville sätta en i äppelträdet och förhoppningsvis få se lite fågelfägring i trädgården. Men jösses vad de ser trista ut, det är ju bara talg i bollarna för bövelen. Bestämde mig därför för att göra min egen mat till krakarna, en med mer matinnehåll och mindre utfyllnad - typ som att laga mat från grunden istället för att köpa halvfabrikat.

Efter att ha gjort noggranna surfstudier konstaterades att pippimums är solrosfrön naturligtvis, men också hampafrön (!), fiberhavregryn och jordnötter. För att binda ihop det hela behövs också kokosfett. Jag bestämde mig för följande blandning:

300 gram kokosfett
3 dl naturella solrosfrön
3 dl naturella skalade jordnötter
1,5 dl hampafrön
1,5 dl fiberhavregryn

Första steget är att göra i ordning något att servera maten ur, en form av något slag. Jag tog gamla barnmatsbyttor och tonfiskburkar som jag gjorde hål i för att kunna dra igenom ett snöre för upphängning. Om du använder konservburkar, tänk på att bända in alla vassa kanter så att fåglarna inte skadar sig! Sedan är det dags att smälta kokosfettet i en kastrull på låg värme, jag tog på tvåan. Under tiden det smälter så kan du blanda ihop alla övriga ingredienser i en bunke. När kokosfettet smält häller du det över blandningen och rör runt ordentligt. Sedan är det bara att pytsa upp det i formarna. Tänk på att sätta en tejpbit över snöret och snörhålen innan du fyller, jag gjorde misstaget att inte göra det så en hel del kokosfett rann ut på brickan under. När de är fyllda så ska de ställas svalt för att stelna. Sedan är det bara att hänga upp och njuta av skådespelet!


Psst... Kom ihåg att om du har börjat mata fåglarna så måste du fortsätta hela vintern!

Trevlig helg

Konsten att väcka en Amaryllis

Nu är det snart dags att börja förbereda för julens blomsterprakt. Ja, om man sparat Amaryllislökar från föregående år vill säga. Jag har en röd som är inne på sitt tredje år nu och en vit som firar två år till julen.


Har ni inga sparade lökar, så tycker jag att ni ska köpa några praktfulla Amaryllisar i år och när de blommat över, spara dem till nästa jul. Efter några år så blir de ganska taniga och trista, då kan man investera i nästa generation! Så här gör man i alla fall, enligt konstens alla regler.

Amaryllisen behöver ca 6-8 veckor på sig att vakna, så börja proceduren 1 november för blomning till jul. I vissa fall vill den inte blomma förrän på vårvintern, som är dess naturliga tid.

1. Ta bort alla torra rötter.
2. Sätt löken över ett glas vatten men låt inte själva löken nudda vattenytan, bara rötterna. Låt rottrådarna suga vatten över natten.
3. Välj kruka med utgångspunkt från lökens storlek. Det ska vara högst två fingrars mellanrum mellan kruka och lök.
4. Sätt två tredjedelar av löken i jord och låt resten av löken sticka upp ovan jord.
5. Låt planterad kruka dra vatten i ca 10 minuter, t.ex. genom att fylla diskhon med lite vatten och sänka ner krukan.
6. Placera gärna löken vid ett varmt element för snabbare väckning.
7. Undvik därefter vattning i två veckor för att sedan bara vattna var 10:e dag (med start 16:e november om ni började 1 november).
8. När blomstängeln kommer - vattna sparsamt så att den inte blir lång och gänglig. Jorden ska torka upp emellan vattningarna.

Att övervintra en Amaryllis

1. När amaryllisen blommat över, skär bort resterna av själva blomman men spara stängeln och låt den vissna ner ordentligt. Då återgår näringen till löken.
2. Sköt sedan om blomman som en vanlig krukväxt. Behåll bladen, ge vatten och näring så att löken kan bygga upp ny kraft.
3. Sätt ut den i krukan under sommaren, vattna och gödsla (gödslingen glömde jag bort, vi får se hur de klarat sig i alla fall). Ta in den till hösten och ställ på mörk, sval plats. Vattna sparsamt.
4. Sluta vattna helt under september och oktober. Den 1:a november gör du enligt ovan. Cirkeln är sluten.

fredag 22 oktober 2010

Heal the world we live in, save it for our children...

Det kan inte ha undgått någon att vi i generationer aktivt har trasat sönder vår miljö. Men inget ont som inte har något gott med sig, tack vare medvetenheten om detta så kämpar många människor för att återställa skadan, i stort och smått. Man kan bidra själv genom att sopsortera, bara att återvinna papper, glas, batterier och glödlampor är ett steg i rätt riktning.

Att köpa och sälja begagnat eller att sy om kläder som inte längre används, ett annat. Att alltid välja det ekologiska alternativet i affären gör stor skillnad även det. Vi måste komma ihåg att vi (med största sannolikhet) inte är den sista generationen som ska vandra barfota utan strumpor och skor på vår jord.

Vill man, så kan man nu även köpa en hel del ekologisk hud- hår- och skönhetsvård. På köpet får man produkter fria från mineraloljor som täpper till huden och annat syntetiskt gift. Extra viktigt för känslig barn- och babyhy. Idag har jag shoppat detta från VitaVera till mig och min familj.

Ta hand om er!

Snön faller ner, tiddelipom...

Vad häpen man blir varje år när snön kommer! Astrid (snart två) verkar ha glömt bort förra vintern och frågar storögt "E det?" och pekar ut genom fönstret. Lilla Hedvig (två månader) ligger i soffan och tittar förundrad på snöflingorna som singlar ner. Det är som med en öppen brasa, man blir förtrollad, sugs liksom in i skådespelet.

Men kallare väder bidrar ju också till förkylningar, och i vårt fall även ögoninflammation. Provade att bara torka ögonen med ljummet vatten på Astrid i början, vilket inte hjälpte nämnvärt utan snarare lämnade området runt ögonen rött och ömt. För det blir mååånga torkningar per dag.

Fick sedan tipset att kamomillté kan ha god effekt på ögoninflammationer . Men innan du gör detta, gå till läkare/bvc och få konstaterat att det verkligen är ögoninflammation och inte något annat.

1. Koka vatten till en stor kopp té
2. Tillsätt en påse kamomillte och låt dra i 10 minuter
3. Häll över i exempelvis en väl rengjord PET-flaska , förslut (så håller sig teet över dagen) och låt svalna till rumstemperatur
4. Fukta bomullstussar med kamomillteet och stryk från yttre ögonvrån in mot näsan. Ta alltid en ny tuss om du behöver fukta en till för samma öga, eller öga nummer två. Ögoninflammation är supersmittsamt!

I övrigt gäller det att torka, torka, torka. Ha separata handdukar till den smittade och byt ofta. Örngott byts varje dag. Ungefär en vecka tar det att tillfriskna. Om man inte lyckas flytta smittan mellan ögonen, som Astrid har gjort. Tyvärr har lilla Hedvig blivit smittad också, men till de alla minsta tycker jag att man bara ska ta avsvalnat kokt vatten, för säkerhets skull.

Bara vi klarar oss från svininfluensan i år igen. Jag har inte hört något larm ännu i alla fall.

torsdag 21 oktober 2010

Premiär för Dagens Pyssel - ljusfint av gamla spetstrosor!

Om detta ska vara en kreativ och inspirerande blogg så är det hög tid för införandet av Dagens Pyssel! Eftersom jag har en sjuk 22-månaders hemma, plus en liten skrutt på 2 månader så får det bli något enkelt idag!

Har du funderat över vad du ska göra av alla syltburkar som hotar att ta över varje skrymsle? Ja, jo, jag vet att tanken var att fylla dem med en massa hemlagad sylt av egenhändigt plockade bär. Men nu när det inte blev som det var tänkt, vad i hela friden ska man göra av dem då?

Jag tänker i alla fall använda några av dem till att pyssla fina ljuslyktor! Det är ett enkelt och billigt sätt att ta vara på dem. Och vill du, så kan du fylla dem med sylt sedan. Nästa år, eller något åt det hållet.

1. Ta några glasburkar, gärna i varierande storlek och diska ur dem ordentligt.
2. Rota riktigt djupt i underklädeslådan och norpa åt dig ett par spetstrosor som du inte använder
3. Hämta en sax, nål och tråd, gärna i samma färg som spetsen.
4. Klipp ut tygbitar som är något längre än burkens höjd, och något smalare än burkens omkrets (det blir bäst om spetsen stretchas ut litegrann).
5. Sy ihop avig mot avig längs med sidan, vänd sedan rätt och trä på burken.
6. Sätt ner värmeljus, dämpa belysningen och tänd upp lyktorna.

Ha det så mysigt!

Idag är det 63 dagar kvar till Julafton!

Julen är ju "event of the year" för oss pysselfantaster och det är alltså inte en dag för tidigt att starta upp min pysselblogg! I affären kan man redan köpa magasin med inspiration och tips gällande denna favorithögtid och jag har investerat i 101 nya idéer (som jag för övrigt tänker börja prenumerera på) och även Stora Juljournalen 2010.

Sen ser jag alltid till att spara inköpta tidningar från tidigare jular, så det är en ganska så imponerade hög att gå igenom i år. Och jag tröttnar aldrig! Det har något magiskt över sig att sätta sig med en kopp Yogi Tea (smakar och doftar som julafton och varje tepåse har ett vackert budskap på etiketten) när prinsessorna somnat för natten och bara frossa i inspirationsbilder, recept och beskrivningar. Jag längtar redan till kvällen!